top of page

Stadswandelingen

Leiden is een fantastische stad om te voet te ontdekken. Er zijn genoeg stadparken en wandelroutes om heerlijk te wandelen. Hieronder lees je over een aantal van deze wandelroutes. De routes zijn verkrijgbaar bij de VVV van Leiden (Stationsweg 26, 2312AV). Voor extra informatie over de stadswandelingen of om nog meer routes te ontdekken kun je hier meer lezen. 

IMG_4200_edited.jpg

De singelparkroute

De singelparkroute is een wandeling van ruim 6 kilometer die alle parken en pleinen van het singelpark verbindt. De route herken je aan de parkpoorten, kleurrijke iconen, informatieborden en bewegwijzering. Klik hier voor een plattegrond van de wandeling om te zien langs welke parken en typisch Leidse plekken je komt. 

IMG_4161.jpg

De speurroutes

De twee speurroutes zijn een geweldige manier om het historische hart van Leiden op een speelse manier te kunnen ontdekken. De Mysterieuze Moordroute is een wandeling langs het Rapenburg waarbij je op zoek gaat wie een moord heeft gepleegd op een vooraanstaande astronoom. De Spionmissie is een wandeling waarbij je op zoek moet naar een geheime code waarmee je de stad van de ondergang kunt redden. De spionmissie is rondom de Burcht van Leiden. De speurroutes zijn ongeveer 3.5 km en duren rond de 2.5 uur.

De Hofjeswandeling

Leiden telt 35 hofjes, vrijwel allemaal in de binnenstad. Deze wandeling zorgt ervoor dat je op een andere manier de stad gaat ontdekken. Al woon je al je hele leven in deze prachtige stad, deze wandeling brengt je op plekken waar je nooit eerder bent geweest. De verhalen achter de hofjes zijn erg interessant en leren je meer over de geschiedenis van Leiden. 

De Leidse Loper

De Leidse  Loper is een wandeling die je laat kennismaken met de mooiste plekjes van Leiden. Je komt langs 24 historische locaties zoals de Pieterskerk, de Waag, het Stadhuis en vele andere mooie plekken. Ideaal om Leiden te leren kennen als je er nog nooit bent geweest. Maar ook als je Leiden al kent zal je op bijzondere plekken komen die doorgaans moeilijk zijn te vinden.

Waag_edited.jpg

De Pilgrims wandelroute

Tijdens de Pilgrims wandelroute treed  je in de voetsporen van Pilgrims. Pilgrims is de benaming van een groep Engelse separatisten die aan boord waren op het schip The Mayflower. Het verhaal van de Mayflower staat centraal in de Amerikaanse geschiedenis als symbool van de eerste Europese kolonisatie van de toekomstige Verenigde Staten. Voordat de Pilgrims die overtocht maakten en in 1620 Plymouth Colony stichtten, leefden, werkten en baden zij in Leiden, vrij van geloofsvervolging door de Engelse kroon.

Geboortehuis-Rembrandt-in-Leiden-blijkt-

De Rembrandtwandeling

De Rembrandtwandeling brengt je terug naar de Gouden Eeuw. De tijd waarin de beroemdste grootmeester leefde. Het is een wandelroute waarbij alle authentieke Rembrandt locaties in de Leidse binnenstad met elkaar worden verbonden. Zo kom je onder andere langs de geboorteplek van Rembrandt, het atelier van leermeester Jacob van Swanenburg en de Latijnse School waar Rembrandt vanaf zijn zevende heen ging. 

Wil je liever een stadswandeling maken onder leiding van een deskundige gids, klik dan hier op de site van gidsenteam Gilde Leiden.

bottom of page